Groepsaccommodatie De kern

Onze accommodatie De Kern, gelegen in Friesland nabij Earnewâld is sinds 1 Juli weer open voor groepen.

De omgeving: Zuid-Oost Friesland

 

Groepsaccommodatie De Kern is gelegen in de Gemeente Smallingerland (Friesland) en slechts 20 minuten van Leeuwarden en Drachten. In de directe omgeving kunt u:

 

  • diverse routes wandelen of fietsen door Nationaal Park De Alde Feanen
  • zeilen, varen in een luxe sloep of kanovaren op het water van het Wiid
  • rijden op Friese paarden
  • culinair genieten in de restaurantjes en cafe’s van Earnewâld
  • diverse musea bezoeken, zoals het Fries Landbouwmuseum.

Wandel- en fietsroutes door Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen ligt op het grondgebied van de gemeenten Boornsterhem, Smallingerland en Tietjerksteradeel in zuid-Oost Friesland. En  vormen een veelzijdig laagveenmoeras met meren, veenplassen, petgaten, trilvenen, rietlanden, dotterbloemhooilanden en moerasbossen. In het gebied komen meer dan 450 soorten planten en meer dan honderd vogelsoorten voor.

Het gebied is sinds 1934 in beheer bij de stichting It Fryske Gea ( een vereniging die zich inzet voor natuurbescherming in Friesland). Na een oprichtingsperiode van vier jaar werd De Alde Feanen op 26 april 2006 door minister Veerman van Natuur officieel ingesteld als twintigste en laatste nationaal park van Nederland.

En als u op de fiets stapt kan het zomaar zijn dat u langs het ‘Lyts Buthus‘ komt.  Hier is heerlijk boerenijs en de echte Friese Ryperkritte kaas te koop.

Watersport in Friesland

 

In de directe omgeving zijn er verschillende mogelijkheden om te genieten van de wateren van Friesland. Mensen die van zeilen houden kunnen hun hart ophalen op het water van het Wiid wat in directe verbinding staat met de Prinsenhof.  Ter plekke zijn er voldoende mogelijkheden voor het huren van bijvoorbeeld een Valk of sloep. Daarnaast  lopen er fraaie kano routes door het gebied. (ook de kanoverhuur vindt u in het dorp Earnewâld).

 

Buitenrit op een Fries paard

 

Voor de paardenliefhebbers  is er op loopafstand een grote manege met Friese paarden. Hier wordt de mogelijkheid geboden voor het maken buitenritten maar ook voor het volgen van (privé) lessen.

paard

Indrukwekkende schoonheid van Friese paarden

Koetstocht met Friese paarden!

Sinds dit jaar is er nu ook de mogelijkheid een rijtocht te maken met de Koets. Je hoeft hiervoor echt niets van paarden te weten of snappen maar kan wel genieten van onze stoere Friese paarden en t Friese Landschap. In samenwerking met Manege Sanninghoeve in Oudega hebben we een programma opgesteld waarin alle ruimte is voor een koetstocht, lunch en drankje in t mooie Friesland.

Culinair Earnewâld

Heerlijk uit eten of genieten van een terrasje? In het dorp Earnewâld zijn volop mogelijkheden. De vele restaurantjes en cafeetjes bieden u een gelegenheid om na een gezellige dag gezamenlijk na te genieten.

Het Fries Landbouwmuseum

Op loopafstand gelegen van onze groepsaccommodatie vind u het Fries Landbouwmuseum, waar de collectie  op een levendige manier getoond wordt en alle zintuigen prikkelt. Zien, voelen, ruiken en ervaren! Het resultaat is een rijk geschakeerde, breed samengestelde, uiterst boeiende collectie historische voorwerpen, sommige van grote waarde en samen van een unieke cultuurhistorische betekenis.

Voor meer informatie: www.frysklanboumuseum.nl

Skûtsje Museum

 

Een bezoek aan het Skûtsje Museum is een echte aanrader en een not-to-miss als u Friesland bezoekt. Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

 

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Voor meer informatie: www.skutsjemuseum.nl